Golden retriever som har apportert en rype

Golden retriever

Golden retriever er en av verdens mest populære familiehunder og ikke uten grunn. Den har ord på seg for å være intelligent, vennlig, tillitsfull og arbeidsvillig. Den har vært blant de tre mest populære rasene i Norge siden 2004, og årlig registreres det rundt 1000 valper av denne rasen (retrieverklubben.no)

Historien bak Golden Retrieveren

Golden Retrieveren sin historie strekker seg tilbake til 1800-tallet i Skottland. Oppdrettet med omhu for å være en effektiv og allsidig jakthund, ble rasen avlet fra krysninger mellom gul flatcoated retriever, irsk setter og blodhund. Den gyldne pelsen, vennlige temperament og intelligensen gjorde dem raskt populære blant adelige jegere. I Norge ble Norsk retrieverklubb stiftet i 1960. I tillegg til den lyse, kraftige retrieveren vi kjenner som «familieretrieveren», avles det i dag også på en lettere type med mer «jaktlige» egenskaper.

Golden Retriever som den ideelle familiehund

I dag har Golden Retrieveren utviklet seg til å være en strålende familiehund. Deres vennlige natur, tålmodighet med barn og hengivenhet til hele familien gjør dem til en hjertevarmende tillegg til mange hjem. Golden Retrievere er kjent for sin lekne ånd og evne til å tilpasse seg ulike livsstiler, noe som gjør dem til den perfekte følgesvennen for aktive familier så vel som en bestevenn for enslige turgåere.

Golden Retrieverens bruksegenskaper

Golden Retrievers har også vist seg å være nyttige i forskjellige funksjoner. De fungerer som førerhunder, tjenestehunder og er involvert i redningsoperasjoner takket være deres intelligens og samarbeidsvillighet. Dette i tillegg til å være en apporterende fuglehund hvor den er kjent for sin forsiktige måte å bære på.

Hva må du tenke på hvis du skal kjøpe en Golden Retriever?

Det er vel verd å huske på at en Golden vil trives best hvis den får rikelig med både mosjon, tenkeoppgaver og kos. Får den for lite av noe, kan den lett finne på andre oppgaver selv, noe som for eksempel kan innebære tygging på annet enn hundeleker.

Golden retrievere er apporterende hunder. Det vil si at de skal hente viltet som jegeren har skutt. De elsker ofte å bære, hente og vise frem diverse skatter for eieren sin. Å ha en hund som er villig til å hente et stort måltid og levere det til sin eier, i bytte mot en liten godbit, er noe vi ikke skal ta for gitt. Denne egenskapen vitner om en hengiven hunderase som svært gjerne ønsker å gjøre eieren til lags. Det er derfor dumt å kjefte på en golden som til stadighet kommer bærende på «feil» gjenstand. Et triks kan være å alltid ha hundeleker i nærheten, som man kan bytte med, dersom hunden bærer på forbudte gjenstander. Det aller beste vil være å forsøke å unngå at hunden får anledning til å hente eller bite på det den ikke skal de første månedene. Rydd bort barneleker, sko, klær og annet som hunden ikke skal ha tak i, og ha diverse biteleker og annet den har lov til å bære tilgjengelig. En hund som de første 6 mnd ikke har «øvd» seg på å hente sko, vil heller ikke begynne med det senere.

Golden retrievere er store hunder. Har du plass i huset, i bilen og ellers hvor du oppholder deg? De har behov for utstyr med god size som kan være dyrt. Det være seg bilbur, seng, sele, bånd og annet utstyr. Man må også regne med hår i kriker og kroker, dersom man skaffer seg en golden. Hunden røyter ekstra en eller to ganger i året, gjerne ca 4 mnd etter løpetid for tisper. De krever at man steller og klipper pelsen og klørne. For noen er dette koselige tilleggsmomenter, for andre kan det bli et ork i hverdagen. Da anbefaler vi å se etter raser som krever mindre stell.

For oss er golden retriever den perfekte rasen. Vi vurderte lenge om det ville passet bedre med en mindre rase, men alle dens gode egenskaper, det nydelige utseende og gode helse, gjorde at vi ikke kunne velge noe annet enn en golden. Dersom du er i tvil om dette er rasen for deg. Kikk gjerne inn på NKK sin side om valg av rase: Rasevelger – Norsk Kennel Klub (nkk.no) Man kan også ta tesen hos Anicura, for å se om det er andre raser du heller skal vurdere: Hvilken hunderase passer meg? | AniCura Norge.

Ta gjerne kontakt for en hyggelig hundeprat.

Pernille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen